Saltilpassing

Hvordan foregår saltilpassingen?

Før tilpassingen avtales dato og klokkeslett, jeg ønsker så mye info som mulig om hest og sal på forhånd av konsultasjonen.

Når det er flere kunder på samme stall settes det og opp en rekkefølge og Ca. tidspunkt om det er mulig. Jeg setter av ca. 1 time per. kunde, men dette kan variere veldig så ta høyde for endring av tidsskjema underveis.

Først tar jeg mål av hesten og noterer ned nødvendig informasjon om hesten, eier/rytter og salen/e den bruker. Så ser jeg på salen/e. Det jeg først ser etter er om den har noen skeivheter, om bommen, sømmer og læret er helt. Og jeg sjekker tilstanden på panelene og stoppingen om det er en ullstoppet sal, luftmengde om panelene har det.

Deretter legger jeg salen på hesten og går igjennom punkt for punkt kriterier for å komme frem til om salen passer eller ikke, og om den kan justeres for å passe bedre.

 

Så vil jeg ofte se hesten med salen/e under ridning for å se hvordan hesten beveger seg og hvordan hest og rytter fungerer sammen.

Det kan være stor forskjell på hvordan salen ligger på hesten når den står i ro og når den beveger seg med rytter. Det skal nevnes at det ikke er bestandig jeg ser hesten med rytter, det er noen tilfeller der det ikke lar seg gjøre eller fordi salen/e hesten har fra før ikke passer hesten og det dermed ikke er nødvendig å se.

Om salen ikke skulle passe, kommer jeg med anbefalinger til merker og modeller som kan passe hesten. Med mindre jeg har en brukt sal som selges for andre kunder som kan passe.

Kunden får konsultasjonsarket som mål og all info er notert på. Betaling foregår på stedet via vipps eller faktura sendes på e-post etter konsultasjonen.

Ved manglende oppmøte eller avbestilling senere enn 24 timer til avtalt time påløper et gebyr på 750kr. (ved utkjøring kommer og andelen for kjøring i tillegg)

Salstopping

Alle saler med ull/syntetstopp-paneler trenger en utskiftning/justering en gang i blant.

Enten når den skal tilpasses til en ny hest eller det er en eldre sal der stoppen har klumpet seg og/eller blitt hard.

Når jeg stopper om en sal bruker jeg kun ekte Norsk saueull fra Hillesvåg av god kvalitet. Ekte ull har etter min mening de beste egenskapene. Den er luftig med god spenst og former seg ved bruk. Og det er det man ønsker med en ny stoppet sal, at den skal forme seg til hesten og gi god støtdemping.

Når det er behov for en stopping, enten det er en full omstopp eller bare en justering, er det viktig å ta en ny tilpassing etter at jobben er gjort for å se at det ble riktig til hesten. Om det er kunder som bor langt unna er ikke dette alltid like lett å få til, her vil jeg prøve å finne best mulig løsning for hvert enkelt kundeforhold.

Når salen er fylt med ny ull vil den forme seg og sette seg sammen etter en stund. Derfor anbefales det å gjøre en ny tilpassing med en eventuell etterfylling etter ca. 3 mnd. ved aktiv bruk.

Hvorfor tilkalle en saltilpasser?

Uansett hvilken disiplin du rir, er en riktig tilpasset sal kritisk for at hesten skal kunne bevege seg fritt og naturlig. Det vil og hjelpe rytter å finne en mer korrekt sits slik at hest og rytter kan prestere i harmoni.

Hestene er ikke bygd for at vi skal sitte på de, og derfor er det så viktig å ta hensyn til det og fordele salen og rytterens vekt jevnt over hestens rygg.

En dårlig tilpasset sal kan skape mange fysiske problemer for hesten.

Hestens bæreflate er ikke så stor som man skulle tro. Som en tommelfinger regel skal bompunktet på salen ligge ca. 4-5 fingre bak skulder i stående posisjon, og salen skal ikke ligge bak det siste ribbeinet(T-18). I noen tilfeller kan det gjøres unntak ved at salen kan ligge noe bak T-18 innenfor rimelighetens grenser ved tilfeller der rytter trenger et større sete enn hva hestens rygg har plass til. Men dette er ikke å anbefale. For å finne riktig sete størrelse kan man plassere hånden flatt på salen bak halebeinet når man sitter midt i salen. Det skal være plass til 4-5 fingre/en hånds-bredde fra halebeinet til baksvisselen(enden på salen). Har du plass til mer er setet trolig for stort, har du plass til færre eller ingen fingre er setet for lite og vil skape et større press for hesten bak.

Det er ikke alle hester som gir beskjed selv om salen kanskje ikke passer. Noen bare går på autopilot, selv om de kanskje har fysiske plager fra sal. Mange av de hestene er så låst i muskelaturen at man ikke får noen reaksjon ved berøring. Høy smerteterskel er ikke positivt i forbindelse med saltilpassing.

Noen av de hestene som gir beskjed når noe ikke stemmer kan fort bli stemplet som vanskelig og temperamentsfulle ved at de løper ut, steiler, bukker, vegrer, går ujevnt og ikke klarer å løfte ryggen etc.... Når de da kanskje egentlig prøver å gi beskjed om at det er et fysisk ubehag involvert.

Men man skal selvfølgelig og se på andre aspekter enn bare salen. Det kan og være tilfeller hvor alt indikerer på at salen passer, men hesten allikevel har fysiske plager. Da trengs det en grundigere utredning i samarbeid med andre heste-faglærte.

Hvilken sjabrak og gjord du bruker kan og spille inn på hvordan salen ligger på hesten og hvor trykket havner. 
Noen har en tendens for å overstramme gjorden for å få salen til å ligge i ro, da passer den ikke. Gjorden er ment for å holde salen på plass, men ikke tvinge den.
Sjabraken bør være formsydd og løfte seg fra ryggraden til hesten. Om den ligger inntil manke og ryggrad kan den skape trykkskader.

Hvor mye vekt en hest kan bære er ganske individuelt. Men de aller fleste hester har en svakere rygg enn mange kanskje tror, det gjør at når hesten må bære mer vekt enn den klarer er det fysisk umulig for den å løfte ryggen og bære kroppen sin korrekt.

For å styrke hestens rygg er det viktig med variert trening, med mye bakke arbeid uten rytter. Dette for å la hesten bevege seg uten vekt på ryggen, noe som gjør det lettere for dem. Det er og viktig for å gi rygg-muskelaturen tid til å slappe av og lege seg etter økter med ridning.

Ingen hester eller ryttere er symmetriske, det er viktig å ta hensyn til når man skal tilpasse utstyr og ri. Det vil og påvirke hvordan salen ligger på hesten om den eller rytter har ujevnheter i kroppen.

Om du kjøper brukt sal kan salen være skeiv. Det er som oftest fordi enten hest eller rytter som har brukt den tidligere har en tydelig skeivhet. Dette er noe man må være obs på ved kjøp av brukt utstyr.

De aller fleste hester som blir brukt i ridning vil få en form for slitasje og/eller problemer med ryggen i løpet av karrieren. Det er derfor viktig med god oppfølging fra en fagkyndig terapeut/massør/behandler, i tillegg til saltilpasser. Alt ettersom hva hver enkelt hest har behov for.

Like viktig er det med riktig hovstell og tannpleie. De aller fleste har hørt begrepet "ingen hov, ingen hest" det samme vil jeg si gjelder ryggen og muskelaturen knyttet til den.

Det er alfa omega at man ser på hesten i helhet, ikke bare et aspekt av gangen :)

HC_MarApr17_GTheSpine_AlisonBarr.jpg